Hrvatska bilježi nevjerojatan porast turističke posjećenosti

Neobične i netipične vremenske prilike koje su nam ove godine podarile toplije prosječne temperature, dale su nam godišnja doba koja na kakva nismo navikli. Zima je bila blaga, snijega je bilo vrlo malo, a proljeće je vrlo brzo počelo nuditi i ljetne temperature. No, turistima to nije smetalo nego su Hrvatsku prepoznali kao poželjnu destinaciju, a optimistične projekcije kažu da je ovo još jedna kalendarska godina u kojoj će se obarati turistički rekordi.

Primjerice, otok Vir u zadarskom arhipelagu već je do sada zabilježio nevjerojatno visoke brojke posjećenosti. Turisti iz čak sedamdeset zemalja u Viru su u lipnju ostvarili 64,3 % više noćenja nego u istom periodu prošle godine. Više od pola ove brojke odnosi se na domaće goste, a zatim slijede naši tradicionalni gosti kao što su Slovenci, Nijemci, Mađari… Također, u odnosu na prošlu godinu nevjerojatan porast bilježimo kod gostiju iz Švedske jer je njihova prisutnost u Viru porasla za 118,3 % noćenja više nego prošle godine.

Specifične brojke s Vira možda se mogu pripisati i činjenici što veliki dio tamošnjeg smještajnog kapaciteta otpada na nekomercijalni smještaj. U komercijalnom je smeštaju ostvareno 60.976 noćenja, a u nekomercijalnom 13.105. U svakom slučaju, turističke navike se mijenjaju jednako brzo kao i tehnologija, a nove trendove svakako treba pratiti kako bi se znala zauzeti prava strategija već za iduću godinu.

Ovako velike brojke – a Vir nije izuzetak jer se općenito po cijeloj Hrvatskoj bilježe porasti u dolasku turista – navele su neke da počnu razvijati teorije o tome kako ovaj trend zapravo nije dobar. Dapače. Mnogi tvrde da ovakav rast nije održiv, a neka upozorenja poslala je, primjerice i organizacija UNESCO, koja je zbog prevelikog broja turista i apartmanizacije zaprijetila da će skinuti Plitvička jezera sa svojeg popisa zaštićene svjetske baštine. Nadamo se da se to ipak neće dogoditi, nego da će se o turizmu pažljivije promišljati.