Obilaziti Hrvatsku brodom, posjetiti neki od otoka i otočića, e to je pravi užitak. Jedino je mali problem kako odabrati koji točno otok posjetiti, budući da u hrvatskom dijelu Jadrana ima 698 otoka, 389 otočića i 78 grebena, a svi oni hrvatske otoke čine najbrojnijim u Jadranskom moru i drugim po brojnosti u Sredozemlju.

Možda je onda najbolje odlučiti se za turneju po Kornatima, odnosno Kornatskom otočju, koje se nalazi zapadno od Šibenika i južno od Zadra, a sastoji se od 150 otočića koji su ljupko razbacani po moru na površini od 320 kvadratnih kilometara. Možda će vas iznenaditi, ali ovi prostori nemaju stalnih naselja: iako su otoci izuzetno lijepi, oni su ujedno i vrlo stjenoviti s malo plodne zemlje. Ipak neke su se životinje ovdje nastanile, pa se tako galeb klaukovac, sova ušara i sivi sokol na Kornatima osjećaju kao kod kuće, i ne trebate se iznenaditi ako ih ugledate tijekom turističkog obilaska. No, posebno je zanimljiv podatak da na Kornatima živi čak 35 vrsta mrava! Nema sumnje da su marljiva i uporna vrsta.

Kornati sramežljivo postaju atraktivna turistički lokacija sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no od tada njihova popularnost među nautičarima i izletnicima neprestano raste. Što se tiče obradive zemlje, danas se na Kornatima obrađuju samo masline jer su relativno nezahtjevne, ali i ta praksa polako odlazi u povijest. Isto vrijedi i za vinogradarstvo, naime, ostao je samo jedan vinograd malene površine i to u polju iznad Špraljinog stana kod Suhe punte.

Škrti i relativno negostoljubivi, Kornatski otoci ipak su čudo prirode, u što se najbolje uvjeriti na nekom od cjelodnevnih izleta koji se redovno organiziraju, a brodovi kreću iz Vodica, Rogoznice i Primoštena. Posebno će biti uzbudljivo baciti oko na podmorje ovih otočića, a kvalificirani autonomni ronioci mogu uživati istražujući ovdje morsko plavetnilo. Oni koji nemaju ronilačke certifikate i iskustvo mogu uz pomoć maske i dihalice pogledati kako izgleda podmorje na ovom dijelu Jadrana.