Kako putovati po Hrvatskoj? Pa, ako imate mogućnost, najbolje bi bilo putovati motorom, uživati u nesputanosti, slobodi, osjetiti vjetar u kosi i imati mogućnost zaustavljanja na bilo kojoj lokaciji koja vam se učini zanimljivom i vrijednom razgledavanja. Ako ugledate stado ovaca s kojima se poželite podružiti, putujete li s motorom, lako ćete se parkirati i jednostavno izdvojiti vrijeme za neplaniranu pauzu koja će doslovno predstavljati druženje s prirodom.

No, većina ljudi ipak nema takve mogućnosti ni preferencije, pa je zato automobil ili rent a car odlična opcija za one kojima se nigdje ne žuri, nego žele upiti što više informacija i razgledati što više prirodnih ljepota. Pogotovo ako ne postoji vremenski rok do kojeg se mora stići, ovakvo putovanje ne mora podrazumijevati relativno skupu cestarinu na autoputu, nego se možete odlučiti za lokalne ceste.

Što se tiče godišnjih doba koja su idealna za istraživačko putovanje po Hrvatskoj, preporučuje se ono takozvano “izvansezonsko”, što znači prije i poslije ljetnih mjeseci, dakle travanj, svibanj, početak lipnja, kraj rujna i listopad. Naime, iako klimatske promjene mijenjaju nekadašnja značenja kalendarskih mjeseca, pa pojedina godišnja doba krenu ranije, odnosno kasnije od očekivanog, navedeni mjeseci su ipak još uvijek idealni za putovanje. Klima je u načelu blaga, nije prevruće da bi vam putovanje bilo neugodno ili da biste morali rashlađivati svoje prijevozno sredstvo, priroda se ili počela buditi ili se polako sprema za zimski san, i nudi veliki raskoš boja.

Naravno, sve ovisi o tome što želite od svojeg putovanja. Odlučite li se za ljeto, morate se fizički i psihički pripremiti za gužve i vrućine, jer je Hrvatska omiljena ljetna destinacija turistima zemalja iz okruženja, ali i onima iz puno udaljenijih država sa sjevera Europe ili drugih kontinenata. Čekanje na ukrcavanje u trajekt kako biste doplovili do nekog od brojnih otoka u Jadranu može ponekada značiti i koji sat čekanja, no i takvo iskustvo se zaboravlja kad stignete na željenu lokaciju i krenete uživati!