Iako pojam “istočna Europa” još donedavno nije zvučao previše atraktivno turistima sa zapada, i oni polako počinju uviđati da prostor koji geografski podrazumijeva i Hrvatsku krije brojne, neotkrivene prirodne ljepote koje valja istražiti. Hrvatska je svakako jedno od mjesta koje svake godine bilježi porast turista, a oni se oduševljeni stalno vraćaju po još lijepih iskustava.

No, kamo poći, gdje odsjesti i što pogledati u Hrvatskoj? Ukratko, kamo god pošli, ne može pogriješiti! Ova mala zemlja u obliku ptice ili kifle, ovisi kako ste raspoloženi dok ju gledate, nudi raznovrsnu ponudu u svojim jednako tako raznovrsnim regijama. More, obala i otoci, mora se priznati, najatraktivniji su najširem broju ljudi, no i kopno se “budi” sa svojim vodama, jezerima i brzim rijekama.

Navala adrenalina i izazovi riječnih brzaca mogu se pronaći u brojnim rafting turama koje vam nude priliku da se dobro smočite, ali i uživate u dobrom društvu ekipe s kojom se spuštate niz brzace. Primjerice Gorski tok nudi rafting, kayak i kanu safari na rijeci Kupi, a budući da se radi o dijelu Kupe koja protječe Gorskim kotarom, kojem je prekrasna priroda utkana u svaki milimetar površine, jasno je da će biti riječ o nezaboravnom iskustvu. Osim toga, rafting vas oslobađa nagomilanog stresa i nudi priliku da djelujete unutar tima, što je posebno dobra vježba za ljude koji su snažni individualci i možda nisu često u prilici djelovati s grupom.

Dobra, Mrežnica, Zrmanja, Una i Cetina također postaju sinonimi za rafting, a mnogi organizirani aranžmani uključuju i vodiča i svu opremu koja može biti potrebna za svakog člana tima. Hrvatske rijeke po kojima se može raftati uglavnom su ocijenjene 3. stupnjem težine, a tek Una i Dobra imaju 4. stupanj na pojedinim svojim dijelovima.

Odlučite li se smočiti na Zrmanji, morate znati da ju mnogi od milja zovu “ljepotica i zvijer”. Vjerojatno možete pretpostaviti zašto je tome tako, no najbolje da osobno provjerite.