Muzej Sinjske alke osvojio nagradu Europa Nostra

Europska komisija svake godine dodjeljuje nagrade Europa Nostra koje se dodjeljuju za kulturnu baštinu, a za 2018. godinu među 29 dobitnika našao se i Muzej Sinjske alke. Dobitnici se nagrađuju za postignuća u zaštiti i istraživanju baštine, predanom radu te trajnom obrazovanju i podizanju osviještenosti, a komisija sastavljena od neovisnih stručnjaka pregledala je sve prijave te udlučila priznanje udijeliti i Muzeju Sinjske alke.

Muzej Sinjske alke otvoren je 2015. godine u Sinju u Alkarskim dvorima i to povodom obilježavanja tristote obljetnice održavanja ove manifestacije. Stalni postav muzeja doseže najviše muzejske standarde, postav uključuje velik broj odora, oružja i opreme, a tu je i silno atraktivna alkarska povorka koju čini deset konja i četrnaest figura alkara i alkarskih momaka izrađena u prirodnoj veličini od drva. Posebno je zanimljiv i prikaz rekonstrukcije bitke pod Sinjem koja se zbila 1715. godine, a posjetitelji ju mogu doživjeti u multimedijalnom okruženju.

Dio postava također čini i zbirka dragocjenosti i darova, naime, tijekom vremena alkarsko društvo prikupilo je u svojoj zbirci veći broj memorabilije, umjetničkih djela i darova, a samo Viteško alkarsko društvo do sada je izdalo dvije serije prigodnog zlatnog i srebrnog novca.

U projekcijskoj dvorani posjetitelji mogu vidjeti petnaestominutni film o povijesti alke koji je nastao na temelju igrano-dokumentarnog filma Alka nastalog u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Koncepciju stalnog postava muzeja i uređenje prostora Alkarskih dvora u muzejskoj funkciji priredili su Joško Belamarić i Ante Milošević, a projekt uređenja Nikolina Jelavić Mitrović.

Valja reći da je alka nastala početkom 18. stoljeća kao podsjećanje na viteška nadmetanja koja su se nekad tradicionalno održavala diljem Dalmacije. Alka je viteška igra, koja se održava svake godine jedne nedjelje početkom kolovoza, u spomen na pobjedu nad turcima iz 1715 godine, kada je par stotina sinjskih hrvatskih vojnika obranilo grad od napada 60.000 turskih vojnika pod vodstvom Mehmed-paše Čelića.

Čestitamo na nagradi Europa Nostra!