Odgovorni pogledi prema budućnosti hrvatskog turizma

Budući da se Hrvatska uglavnom brendira kao turistička zemlja, politike i strategije hrvatskog turizma ne mogu se osmišljavati od jedne do druge sezone, od jedne do druge godine. Kao uostalom i u mnogo toga drugog, i ovdje se zahtijeva pomno promišljanje imajući u vidu budućnost, kako onu bližu tako i onu dalju koju će stvarati naša djeca i unuci. I tako bi trebale razmišljati i raditi sve generacije, uvijek imajući na umu budućnost i razvoj.

Na konferenciji o Hrvatskom turizmu 2027. godine, upravo se, kako je i naziv sugerirao, govorilo o budućnosti i onome što ona nosi. Hrvatska je na putu napuštanja ideje da se turistička sezona svodi isključivo na jadransku obalu i otoke u ljetnim mjesecima. Sve više je inicijativa koje propagiraju kopneni turizam, promoviraju Slavoniju i Baranju kao zanimljiva odredišta za goste iz cijelog svijeta, jer Hrvatska nisu samo Plitvička jezera i Dubrovnik sa svojim zidinama. Uostalom, mnoge zemlje koje imaju i manje gostoljubivu klimu od Hrvatske, koje imaju i manje prirodnih ljepota i baštine, uspijevaju turizam održavati tijekom svih dvanaest mjeseci u godini, i upravo je to put kojim i mi trebamo kročiti.

Ministar turizma Gari Cappelli komentirao je kako treba rasteretiti špicu sezone, a to znači ljeto, a s ponosom je istaknuo kako je zabilježeno 20 % povećanja posjeta i to na razini cijele zemlje. Također, treba se organiziranije usmjeriti i prema zdravstvenom turizmu, jer je zahvaljujući inicijativi vlasnika raznih privatnih poliklinika on već zaživio, ali se ova grana turizma može puno bolje ponuditi zainteresiranim gostima. Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravstva i ravnatelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu spominjao je prepreke oko donošenja Zakona u turizmu. Naime, postoje problemi jer niti jedna specijalizirana bolnica ili lječilište nemaju uvjete za prijavu na EU fondove za kapitalne investicije, i upravo je to polazišna točka s koje se stvari trebaju početi mijenjati.