Ma koliko mi šutjeli o tome, cijeli svijet zna da se u Dubrovniku i njegovoj okolici snimala jedna od najgledanijih i najpopularnijih televizijskih serija u povijesti. Da, Igra prijestolja, odnosno Game of Thrones, dobrim se dijelom snimala u ovom drevnom gradu opasanom starim zidinama, koje su za ovu priliku poslužile kao Kraljev grudobran, odnosno King’s Landing.

Dubrovnik je autorima i kreatorima serije bio atraktivan upravo zbog svoje originalne stare gradske jezgre koja je savršeno očuvana, zbog činjenice da je scenografija ovdje izvorna i da ju tek minimalno treba specijalnim efektima prilagođavati priči same serije. Glumci su također puno uvjerljiviji i bolje glume u živom prostoru nego kada su prisiljeni glumiti ispred plavog ili zelenog platna koje će se kasnije nafilati snimkama po potrebi.

Mnogi fanovi serije koji su već bili u Dubrovniku, s oduševljenjem su pratili lokacije na kojima se snimalo i pokušavali se prisjetiti jesu li na nekoj od njih bili. No još je veći broj onih koji su nakon gledanja serije odlučili doći u Dubrovnik prvi put i otkriti ga baš zbog serije. Za takve goste spremno je nekoliko višesatnih tura koje podrazumijevaju obilazak brojnih poznatih lokacija Igre prijestolja, a vodiči su uglavnom i sami fanovi, tako da znaju brojne pozadinske priče.

Vodiči ovakvih tura vodit će vas po lokacijama na kojima je snimana serija, a pojačana tura odvest će vas i u arboretum Trsteno, čije su lokacije korištene za snimanje vrtova palače Kraljevog grudobrana. Zapadni ulaz u Dubrovnik ujedno predstavlja i jednu od najljepših lokacija s pogledom na tvrđave Bokar i Lovrijenac koje glume zaljev Blackwater u kojem se dogodila jedna od legendarnih bitaka.

Jamačno ima onih koji se ljute i smatraju da Dubrovnik nije samo kulisa Igre prijestolja, no bez obzira na to, mora se priznati da je upravo Game of Thrones poslužio kao najbolja reklama i mamac za turiste, kako Dubrovniku tako i Hrvatskoj. Uostalom, morate voljeti grad u kojem je ubijen kralj Joffrey Baratheon.