Otvoreno novo trajektno pristanište u Solinu

U trogirskim Solinama otvoreno je novo trajektno pristanište čemu se najviše vesele stanovnici otoka Drvenik Veliki i Mali. Ovaj novitet bit će, naravno, i od velike koristi za razvoj turizma jer će fluktuacija ljudi sada biti još kvalitetnija i brža. Rasteretit će se nekadašnje pristajalište na rivi, a cijeli park Soline kreće u aktivnu revitalizaciju. U svakom slučaju, otočani su zadovoljni jer će bolja povezanost s kopnom omogućiti i brži i uspješniji turistički razvoj.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić izjavio je prigodom puštanja u promet novog pristaništa da je ovo tek početak poboljšanja infrastrukture na otocima Drvenik Veliki i Mali, jer je sa županijom pokrenut projekt vodoopskrbe na oba otoka. Projektna dokumentacija je već u izradi, a Bilić se nada da će u idućih četiri do pet godina biti riješeno pitanje vodoopskrbe jer bez toga nema normalnog života na otocima.

Inače, valja reći i to da je GAT – građanska akcija Trogir nedavno predstavila gradskoj upravi zahtjev za povratak palmi na trg koji se zove – Trg sedam palmi. Na žalost, njega danas krase samo dvije, a tužna je činjenica da su ostale uklanjane zbog želja vlasnika kafića čijim su terasama na otvorenom stabla smetala. Iz GAT-a se napominje kako su palme činile stogodišnji identitet trga, i da se štekati trebaju prilagoditi palmama koje su tu rasle, a ne obratno. Traži se da se u postojeće rupe u pločniku gdje su palme ranije rasle, zasade nove sadnice.

Vjerujemo da će ova akcija GAT-a imati uspjeha jer su već ranije imali neke akcije koje su rezultirale konkretnim pozitivnim odgovorima. Konkretno, slijedom njihove inicijative i zahvaljujući susretljivosti gradske uprave Grad Trogir, sve polomljene klupe u Batariji su sada popravljene, a ujedno su postavljene i dvije nove, kako je bilo predloženo. Tako je povećan kapacitet sjedenja na izuzetno atraktivnoj gradskoj lokaciji. Klupe su ujednačene, na dobroj udaljenosti, a od kad su postavljene već su i u učestaloj upotrebi što je potvrdilo da je za njima zaista postojala potreba.