Oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo je novih 57 proizvođača

Ministrica za regionalni razvoj i fondove EU Gabrijela Žalac donijela je Odluku kojom se dodjeljuju prava uporabe zaštićene oznake Hrvatski otočni proizvod u 2018. godini. Tom odlukom 57 raznih proizvođača s hrvatskih otoka dobilo je pravo postaviti tu oznaku na 89 svojih proizvoda i njihovih proizvodnih linija. Svrha oznake je da se prepoznaju tradicionalni i inovativni proizvodi koje stvaraju otočni proizvođači, a uglavnom je riječ o prehrambenim i kozmetičkim proizvodima, te suvenirima, odjevnim predmetima i nematerijalnoj baštini.

Nezavisna stručna komisija je ta koja odlučuje kome se može dodijeliti ova oznaka, a oni kojima oznaka bude dodijeljena smiju je na svoje proizvode stavljati sljedeće 3 godine. Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Prepoznatljiv logo čini crveni kvadratić u kojem je bijeli krug koji predstavlja otok, ali i “O“ za otok, a može ga se “pročitati” i kao povećalo koje iz mase drugih na tržištu izdvaja otočne proizvode. Ovu oznaku trebate potražiti na proizvodima koje kupujete na sajmovima i drugdje, kako bi se uvjerili u njihovo porijeklo, a pronaći ćete ju na brojnim vinima, rakijama, likerima, maslinovim uljima, sirevima, slasticama, džemovima, medovima… koji su nastali i proizvedeni na nekom od jadranskih otoka.

S Dugog Otoka tako dolazi kozji sir Golija i ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje Nikice Žampera. S Visa dolaze Cukar proizvodi kao što su Rogač biscotti, Vinski keksi i Limuncini.

Branka Visković ponovno je aktualizirala izgubljenu tradiciju starogrojskog paprenjaka i delicija od rogača. Paprenjok je izvorni suvenir koji nastaje kao uspomena na tradicijski kolačić koji se od 12. stoljeća sprema u hvarskome Starom Gradu, a kojeg pomorci nose sa sobom na dugim putovanjima. Radi se o medenjaku, spravljenim po recepturi koja je pomno čuvana tajna, a tradicionalno se oblikovao u raznim maštovitim oblicima, filigranskom preciznošću iscrtanih slatkih niti i veselim točkicama.

Svaki od ovih hrvatskih otočnih proizvoda ima svoju priču, ali i kvalitetu. Upoznajte ih prvom prilikom!