Jedan od najboljih dokaza da je Hrvatska prekrasna zemlja može se pronaći u činjenici da se na relativno malom prostoru planete Zemlje nalazi čak 8 nacionalnih parkova, a ta područja su vrlo konkretno definira u hrvatskom Zakonu o zaštiti prirode: prostrana područja kopna i/ili mora čija je namjena očuvanje originalnih prirodnih vrijednosti, uključujući bioraznolikost. Dakle, kako bi se reklo, pametnom dosta.

Jedna od takvih lokacija koja izaziva strahopoštovanje svojom ljepotom i očuvanošću je nacionalni park Mljet, gotovo 5300 hektara zaštićenog prostora, uključujući cjelokupni morski pojas unutar 500 metara od obale. Mljetska jezera, Malo i Veliko, najzanimljiviji su biseri ovoga otoka i predstavljaju važan geomorfološki fenomen. Mljet je područje na kojem priroda buja, a o značaju njegove zaštićenosti svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste koje ovdje obitavaju.

Ako želite posjetiti Mljet, to je moguće napraviti brodskom linijom iz Dubrovnika i s Pelješca, ali i nekim od brojnih izletničkih brodova ili katamarana s Korčule, Hvara i iz Splita koji uglavnom pristaju u lukama Polače i Pomena. U posljednje vrijeme ima sve više linija koje olakšavaju dolazak na Mljet. No, oni koji žele posjetiti ovaj Nacionalni park moraju znati da je riječ o mirnom i gotovo meditativnom prostoru koji se ipak bolje osjeća bez velikog i bučnog upliva suvremene tehnologije. Ovdje će najviše uživati zaljubljenici u prirodu koji će znati cijeniti duge šetnje kroz prekrasne boje bogate vegetacije Mljeta, omamljujući se prekrasnim mediteranskim zrakom koji je ispunjen mirisima brojnih biljaka.

Ovaj bajkoviti prostor ima svoje zasluženo i istaknuto mjesto i među mitovima i legendama. Naime, mnogi istraživači tvrde da je upravo Mljet zapravo otok Ogigija, čudesan otok Kalipso, božice ljepote, tišine i mira koja je punih sedam godina držala u pećini Odiseja, u kojeg se zaljubila, sve dok ga po nalogu Zeusovu nije oslobodila. Je li ovo točno ili ne, ne znamo, ali svakako dobro zvuči!