Pustimo skromnost po strani, Hrvatska je toliko divna zemlja, da brojni svjetski zaljubljenici u putovanja i otkrivanje novih zemalja žale što njene prirodne ljepote nisu ranije upoznali. Zbog svoje geografske raznolikosti Hrvatska je zemlja kontrasta, i kao takva, idealna je lokacija za aktivan turistički obilazak svima onima koji bi, recimo, u kratkom vremenskom periodu željeli iskusiti potpuno različita podneblja i krajolike. Naime, nerijetko se događa da je na udaljenosti od samo 50-100 kilometara temperaturna razlika i po 20 i više stupnjeva, pa se čini da na tako maloj udaljenosti caruju dva posve različita godišnja doba.

Na vrhovima planine Velebit snijeg se može naći i u toplim mjesecima, dok, recimo, snijeg ne bi imao neke veće šanse za opstanak na Hvaru koji je najsunčaniji otok u Hrvatskoj. Tamo se godišnje izbroji 2718 sunčanih sati i zbog toga je Hvar turistima silno privlačan jer se ovdje ne moraju bojati da će kiša pokvariti odmor. No, ako se čak i to dogodi, nema očajavanja jer bogata povijest i kulturno turistička ponuda neće nikoga ostaviti ravnodušnim, a sve lakše klizi uz čašicu kvalitetnog vina kojeg se ovdje, zahvaljujući ugodnoj klimi, proizvede 50.000 hektolitara godišnje.

More je ovdje kristalno čisto i prozirno, plaže za sunčanje i kupanje variraju od onih većih obiteljskih, do onih malih skrivenih uvala u kojima gotovo da možete imati privatnu zabavu. Hvar ima dobru povezanost s kopnom, ali i s drugim otocima, tako da je s ove lokacije lako skočiti negdje drugdje i posjetiti recimo Makarsku na kopnu ili otoke Brač i Korčulu.

Ljepota i posebnost Hvara zaintrigirala je mnoge poznate ljude, pa su tako ovdje, među ostalima, boravili Clint Eastwood, Michael Douglas, Brad Pitt, Steven Spielberg, George Clooney, Jack Nicholson, Sean Connery, Daniel Craig, Bill Gates, Roman Abramovič, Beyonce i mnogi drugi. A da su se odlično proveli, najbolje svjedoče njihove uspomene objavljene na Instagramu, što je ujedno najbolja besplatna reklama.