The Huffington Post uvrstio Plitvička jezera na listu 20 najboljih turističkih destinacija

Jedna od omiljenih turističkih destinacija u Hrvatskoj za koju znaju čak i turisti s nekih drugih kontinenata, čak i oni koji ništa drugo ne znaju o Hrvatskoj, osim možda imena Davora Šukera ili Luke Modrića, su Plitvička jezera. Ona su najveći i najstariji nacionalni park Republike Hrvatske, smještene su u Gorskoj Hrvatskoj, točno između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Plitvice ujedno predstavljaju i jednu od najfotografiranijih i najprepoznatljivijih hrvatskih lokacija, što ne treba čuditi s obzirom na jedinstveno lijepu prirodu u kojoj se ističu bajkoviti slapovi usred bujne vegetacije. U svojem prilogu o putovanjima, turizmu i lokacijama koje bi bilo dobro posjetiti, The Huffington Post na listu 20 odabranih destinacija uvrstio je – sasvim zasluženo – Plitvička jezera.

Ovaj nacionalni park čini 16 jezera koja se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije, a njihova posebnost je u tome da su sva jezera zapravo spojena, te ih je zbog stalnih promjena nemoguće analizirati jedno po jedno. Ova živa voda neprestano mijenja sama jezera i krajolik, a novi slapovi i novi sedimenti se oblikuju i u trenutku dok ovo čitate. Zato treba imati na umu da je cijeli ovaj kompleks jezera jako osjetljiv i predstavlja ekosustav koji je nestabilan.

Za Plitvička jezera, kako bi se reklo, nema zime. Nema loše sezone, turisti iz cijelog svijeta ovdje dolaze svakog dana u godini. Moglo bi se čak reći da ih ima i previše, s obzirom na spomenutu fragilnost ovog ekosustava, a upravo na to upozoravao je UNESCO nezadovoljan izvještajem o očuvanosti parka. Ipak, Ministarstvo zaštite prirode i energetike reagiralo je, a ministar Tomislav Ćorić izjavio je kako treba izgraditi sustav otpadnih voda s pročistačem, izgraditi kanalizacijsku mrežu do kraja i to ne radi UNESCO-a, već radi sebe. Problemi su prepoznati i kreće se u sanaciju.